dilluns, 27 de juny del 2011

Les Comarques Centrals Valencianes.

     Hola lectors! Hui farem una ullada a les Comarques Centrals del País Valencià. Ens centrarem en apsectes històrics, econòmics, i geogràfics.

Mapa de les Comarques Centrals del País Valencià


     Les C. Centrals són un conjunt de comarques composat per: l'Alcoià, el Comtat, la Marina Baixa, la Marina Alta, la Safor, la Vall d'Albaida, la Costera i el Canal de Navarrés. Nosaltres ens centrarem en l'Alcoià i el Comtat, però hui atendrem a totes per igual. La història del conjunt s'inicia cap al segle XIII quan, el 1244 Jaume I prèn Albaida i al 1248 prèn Xàtiva. D'ençà, la zona comptava amb governacions però no fou fins llavors quan es creà el País de les Muntanyes o la Governació dellà Xúquer que comprenia des de Xàtiva fins a la linia Biar-Bussot. Als segles XIV i XV es conservà la Governació de Xàtiva, que va viure els moments més destacats de la seua història gràcies a la influència de la família dels Borja. Tal fou l'explendor que aquesta família va aconseguir "col·locar" dos papes valencians: Calixt III (1455-1458) que era de Canals (La Costera) i Alexandre VI (1492-1503) que era de Xàtiva (La Costera).


Sota el cercle negre s'aprecia la província de Xàtiva. Espanya 1822.
     A paritr del segle XVI, amb la decadència del Regne de València, s'inicia la decadència del que hui nomenem el País Valencià. Les comarques se situaren a la perifèria dels interessos dels monarques, i amb la integració de la Corona de Castella, aquesta regió es dividiria provincialment.


      Al 1822, amb el Trieni Liberal, es va crear la Província de Xàtiva que acollia uns 160.000 habitants. Però la duració fou breu, i amb la restauració de l'absolutisme, el 1823, la divisió administrativa va desaparéixer. El projecte de divisió provincial de Javier de Burgos (1833) no inclouria la província, i no será fins al 1847 quan s'estableix la divisió que coneixem però caient l'Alcoià, el Comtat, i la Marina Alta i Baixa a la Província d'Alacnat, i la Safor, la Costera, la Vall d'Albaida i el Canal de Navarrés a la Província de València. 
     
     No seria fins ben entrat el segle XIX, quan els liberals prengueren consciència de la importància que oferien les Comarques Centrals, i prova d'això va ser el desenvolupament de infraestructures com el tren Alcoi-Gandia, o el desenvolupament industrial del tèxtil, de les joguines, i de la fusta a la regió.

3 comentaris:

  1. Quin començament més bonic. Molts ànims! Mireu, ací vos deixe alguns enllaços per si voleu tirar més del fil:
    - una introducció sobre les CCV, per part de Jesús E. Alonso (historiador): http://www.valldevernissa.org/historiaillibres/Hist%F2riaCCV/4prov%EDncia.htm

    - Un altre article a l'Espai del Llibre, la única publicació que sobreviu dintre d'aquest àmbit: http://www.valldevernissa.org/historiaillibres/Articles/investigacio/LA%20DEFINICIo%20DE%20LES%20CCV.htm
    Ací, el darrer exemplar d'esta revista: http://www.ieva.info/pdfs/REVISTA-13.pdf

    - La pàgina web d'una revista d'investigació i divulgació que va tenir com a àmbit de publicació les CCV: http://perso.wanadoo.es/eobert/

    - També podeu buscar a les llibreries (esperem Q encara queden exemplars :P) el llibre 'Repensar les CCV'

    A veure si entre totes i tots, i amb sang nova i aire fresc (:P) podem rebifar un projecte que vertebra i uneix, en compte de separar i dividir, com fan les províncies que ens han imposat.

    Salut i una abraçada

    ResponElimina
  2. Gràcies per la informació Jordi!! Es tot un detall i la tindrem en conter per a properes publicacions. Un abraç!!

    ResponElimina
  3. Així m'agrada, Jordi!
    Això és el que hem pensat des dels "coordinadors" del bloc: que la gent ens ajude a fer / millorar les entrades, així tots d'una ens ensenyem més coses, aprenem més i, a banda, col·laborem entre tots i unim llaços entre les nostres poblacions, ja siguen de l'Alcoià-Comtat, de la Safor (:P)... o del País Valencià en general!
    Gràcies pel comentari, Jordi!
    Seguim endavant!

    ResponElimina