Bones, companys i companyes! Després d’uns dies sense cap novetat a aquest bloc, per un motiu bàsic: exàmens, tornem a escriure una entrada per a tots vosaltres. Hui toca parlar d’un tema que s’ha reobert recentment: el jaciment arqueològic del Puig d’Alcoi.
Imatge panoràmica del Puig d'Alcoi |
A començaments del segle passat, un grup d’homes buscant un “tresor”, començaren a destruïr murs i cavar clots pensant que es trobava allí el que buscaven, quan, més tard es toparen amb moltes eines ceràmiques per enlloc, com que no era gran cosa de valor com allò que buscaven, tots aquests vestigis quedaren esparcits per la cimera del Puig.
Anys més tard un home comprà una part d’aquelles terres per dedicar-les al cultiu. Trobà una zona on podia tindre bé el bancal, sense adonar-se que aquell lloc era la necròpoli ibèrica. No pugué obtindre gaire benefici del seu cultiu, ja que al poc temps arribà a orelles dels organismes públics de l’època que a aquella zona hi havia restes ibèriques i feren que l’home marxara d’allí per començar una petita investigació arqueològica. S’hi trobaren deixalles ceràmiques i utensilis com per exemple: fusioles, concs, ossos dentats... Està situat a uns 800 metres d’altura i ocupa una hectàrea i mitja en total.
És curiós que s’hagen trobat restes humanes islàmiques i, encara no s’hagen trobat d’ibèriques sabent que s’assentaren allí durant 400 anys... Però la investigació continua i, qui sap què més hi haurà allí?
Pel que fa al crani anomenat abans, que no era ni del bronze ni ibèric, ara ja supose que sabreu de quina època i procedència és, no? Sí, era part de la família islàmica.
És curiós que s’hagen trobat restes humanes islàmiques i, encara no s’hagen trobat d’ibèriques sabent que s’assentaren allí durant 400 anys... Però la investigació continua i, qui sap què més hi haurà allí?
En aquelles últimes excavacions anomenades abans, trobaren un crani humà que està al Museu Arqueològic d’Alcoi. El crani mostrava una ferida produïda per una destral o per una espasa. Quan es trobà, pensaren que el crani pertanyia a l’era del bronze; més tard, quan trobaren i delimitaren més o menys l’època i l’espai del poblat ibèric, es digué que el crani aquell pertanyia a l’època ibèrica.
Segons el que se sap i s’ha estudiat, els ibers del Puig abandonaren la zona, si fa no fa, a l’any300 a .C...
Segons el que se sap i s’ha estudiat, els ibers del Puig abandonaren la zona, si fa no fa, a l’any
Fa poc, mentre continuaven les excavacions, toparen amb unes noves troballes totalment diferents i estranyes.
Entre la torre d’accés i el poblat en si, s’han trobat més restes de cases dels ibers, però, alhora noves construccions damunt dels murs i, fins i tot, a traves d’eixos murs.
En un dels habitàculs, entre els seus murs i també a fora del que seria una vivenda, s’han trobat 3 inhumacions: un home varó, un xiquet i un d’altre que s’està examinant.
En un dels habitàculs, entre els seus murs i també a fora del que seria una vivenda, s’han trobat 3 inhumacions: un home varó, un xiquet i un d’altre que s’està examinant.
Segons els anàlisis fets als ossos humans trobats, daten d’entre el segle IX i el segle X d.C. Per tant, només podien ser o romans, o islàmics. La tradició funeriària romana, que encara hui en dia tenim, era soterrar els morts amb l’esquena topant el terra i mirant cap a dalt i amb els braços creuats. Diguem-ne que, d’alguna manera, açò era perquè Déu se’ls emportara amb ell al Cel i passaren “a l’altra vida”. També cal dir que els soterraven amb algunes monedes o objectes de valor per al difunt o per als familiars del difunt. S’hi ha trobat ara part dels ossos que faltaven i coincideixen amb el crani trobat ja fa temps, així com les dents que encaixen a la perfecció a la mandíbula d’aquell cap.
El poblat ibèric, la part de les primeres excavacions. |
En canvi, els cossos trobats no tenen aquesta postura, sino que estan soterrats de manera i tradició islàmica: recolzats sobre el seu braç dret, completament estirats, i en direcció entre l’Est i el Sud-Est, és a dir, en direcció a La Meca. Per tant, aquestes restes humanes són d’època islàmica.
Com que només s’hi han trobat tres, de moment, se suposa que fou una petita família que s’assentà allà per protegir-se d’alguna cosa o d’altres poblats veïns.
Pel que fa al crani anomenat abans, que no era ni del bronze ni ibèric, ara ja supose que sabreu de quina època i procedència és, no? Sí, era part de la família islàmica.
Des dels coordinadors del bloc us animem a passar-vos per allí, l’esquelet ja no estarà, però la resta del poblat sí. Si, al contrari, el que voleu és veure les troballes de ceràmica i els ossos, estan al Museu Arqueològic d’Alcoi.
És interessant, us ho podem ben assegurar!
És interessant, us ho podem ben assegurar!
Ací us deixem algunes fotos del poblat i l’entorn, amb algunes explicacions:
La segona torre de vigilància,. Just al darrere de la primera torre que hem vist "rectangular", estava de forma ja un tant "rodona". |
Part dels murs del poblat. |
La Serreta. Es un altre jaciment que hi ha prop de El Puig, sobre el qual prompte farem una entrada. |
Part dels murs de la vivenda ibèrica, on s'han trobat les inhumacions islàmiques. Se suposa que, com que els sediments taparen les cabanyes antigues ibèriques, quan arribaren els islàmics per a refugiar-se i hagueren de soterrar alguns dels seus familiars, cavaren on cregueren, sense saber que havien partit algunes zones dels murs ibèrics, que formaven les cabanyes del poblat. El crani trobat fa temps que estava al Museu Arqueològic d'Alcoi, que tenia una ferida d'una estral o una espasa, però que no fou la causa de la mort, se suposava que era de l'època del bronze fins a ara, però després d'aquestes noves troballes es pot assegurar que era un membre d'aquesta petita família islàmica, ja que coincideixen tant crani, com fèmur, dents i altres ossos trobats. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada